ALAMETİ FARİKA NİZAMNAMESİNDEN SINAİ MÜLKİYET KANUNU’NA

12.06.1965 tarihli Markalar Kanunu yürürlüğe girinceye kadar 28 Nisan 1304 tarihli Alameti Farika Nizamnamesi yürürlükteydi. Bu nizamname dünyada ki ilk örneklerden biridir.  Sanayi devrimini gerçekleştiren Avrupa markalaşmanın önemini yıllar önce keşfetmişti. Türkiye’de marka siciline kaydedilen ilk marka 20 Mart 1896 başvuru tarihli, ‘CACAO CHUAVA’ markasıdır. Marka sahibi bir Fransız vatandaşıdır.

Lozan Anlaşmasında Marka Konusu gündeme gelmiş ancak Türkiye iç hukukta serbestçe düzenleme yapmak için ilgili maddeleri kabul etmemiştir. Dayatma yerine kendi hukukunu oluşturma yolunu benimseyen Türkiye Cumhuriyeti, marka konularında Osmanlı İmparatorluğunun tezlerini savunmuştur.

Ülke içinde bu konu uzun süre tartışılmış ancak dayatmalar kabul edilmemiştir. Öyle ki, marka başvurularından alınacak harçlar bile uzun süre tartışılmıştır. Burada Avrupa Devletleri harçların ucuz olmasını isterken, Türkiye Cumhuriyeti kendi ekonomik şartlarına göre belirleme yöntemini benimsemiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde İspanya’nın uyguladığı harç sistemi benimsenmiştir. O dönem de İspanya da tıpkı Türkiye gibi yurt dışından daha fazla marka başvurusu alıyordu.

1965 yılına gelindiğinde artık ülkemiz marka tescil sistemini, oturtmuş olduğu için 12.06.1965 tarihli Markalar Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanun 1995 yılına kadar yürürlükte kaldı. 1995 yılında çıkarılan 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha profesyonel bir sistem oluşturuldu. Türk Patent Enstitüsü’nün kurulmasıyla birlikte ülkemiz Marka, Patent, Coğrafi işaret konularında Avrupa’yı zorlayan ve geçen bir konuma ulaştı.

Türk Patent Enstitüsü 2 yılda bir açtığı marka ve patent vekilliği sınavıyla ve vekillerin sicil işlemleri ile birlikte Ülkemizde marka bilincinin ve markalaşmanın gelişmesinde kilit bir rol oynamıştır. İşini çok iyi yapan marka ve patent vekillerinin sürece kat  ılımı ile Avrupa’da marka tescilinde Türkiye birinci sıraya yükselmiştir.

2016 yılında 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile Türk Patent Enstitüsünün ismi Türk Marka ve Patent Kurumu olarak değiştirilmiş ve gelişimin önü tamamen açılmıştır.

Türk Marka ve Patent Kurumu yaptığı etkin çalışmalarla marka başvurularını ve devam eden sürecin, tamamını sanal ortama taşıyarak dünya ülkelerindeki marka ofislerine örnek olmuştur.  27.10.2020

 

MARKA VEKİLİ

AV.ABDÜLKADİR ÖZ

LEAVE REPLY

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir