Marka Tescili Ne Demektir?

Firmaların ürettiği mal ve hizmetleri diğer firmaların mal ve hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan, müşterilerin ise aradığı ürünü kolaylıkla diğer ürünlerden ayırt etmesine yardımcı olan, kuruluşların kurumsal olan imajlarını diğer kişi ya da kuruluşlara karşı net ve açık bir biçimde gösteren her türlü işarete marka denir. Marka sözcük, şekil, harf, sayı gibi değişik türlerden meydana gelebilir. Ülkemizde markaların koruma altına alınması amacıyla 1995 yılında marka tescili başlamıştır. Ticari faaliyette bulunan her işletme mutlaka kendisini müşterilerine tanıtacak bir marka kullanmaktadır. Öncelikle tanıtımı yapılmış ancak tescil işlemi yapılmamış bir marka hak kayıplarına sebep olabilir. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil işlemi yapılmamış bir marka kullanan kişiye ait değildir.

Marka Tescil İşlemleri Nelerdir?

Marka tescil işlemleri ortalama olarak 10-12 ay gibi bir zaman alan işlemler silsilesidir. Bu işlemler silsilesinin en başından tescil belgesinin ilgililere teslim edilmesi sürecine kadar önemle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Markanın tescil işlemleri birçok yazışma gerektiren işlemlerden oluşur. Marka başvurusunda herhangi bir itiraz veya red gibi bir durumun söz konusun yokken bile marka işlemlerinin takip edilmesi özel bir ihtisas gerektirmektedir. Diğer taraftan marka başvurusunda yapılan itiraz ya da red gibi bir durum mevcut ise profesyonel bir yardıma alınması elzemdir.

Markanın Tescil İşlemlerinin Aşaması

           1-Müracaat: Yapılan araştırma sonunda  markanın kullanıma müsait olduğunun ve tescil talebinde bulunabileceğini gösterir.

           2-İnceleme: Marka için yapılan müracaatın Türk Patent Enstitüsü uzmanlarınca tescil işleminin yapılıp yapılmayacağının sorgulandığı aşamadır. Bu inceleme neticesinde marka ya kabul edilip ilana açılır ya da kabul edilmeyerek red kararı verilir.

           3-İlan:  Yapılan inceleme neticesinde markanın 3 ay gibi süre zarfında Resmi Markalar Bülteni’nde itirazlara çıktığı zamandır.

           4-Kabul:  İlan süresince markaya herhangi bir itirazın gelmemesi halinde Türk Patent Enstitüsü’nün markayı tescilin aşamasıdır.

           5-Belge: Türk Patent Enstitüsü tarafından bu aşamaya kadar olan işlemler eksiksiz bir şekilde yapılması durumunda tescil belgesini düzenleyerek ilgililere gönderir.

Online Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Online marka tescil başvuruları Sistem Patent adı verilen bir sistem tarafından online ortamda gerçekleştirilmektedir. Bu sistemde yapılan marka başvuruları online olarak sistemsel kayıtları yapıldıktan sonra marka uzmanlarınca gerekli incelemelerin akabinde başvuru işlemi başlatılır. İş hayatında marka müracaatlarının en kısa zaman dilimi içerisinde yapılması büyük önem taşımaktadır. Daimon patent tarafından bu işlem yaklaşık olarak 27 dakika gibi bir süre içinde gerçekleştirilmektedir.

Marka Başvurusu

Marka Başvuru Süreci yaklaşık olarak 10 ile 12 ay gibi bir zaman sürmektedir. Belirlenmiş olunan marka için başvuru yapmadan önce kişisel olarak markanın daha önce tescil edilip edilmediği hususunda gerekli araştırmanın yapılması çok önemlidir. Hatta yapılacak olan bu işlemi danışmanlar aracılığıyla yapılması daha yerinde bir karar olacaktır. Marka başvurusu yapıldıktan sonra markanın kullanılıp kullanılmayacağı ile ilgili incelemeler sonunda olumlu sonuç çıktığında tpe marka tescili için gerekli işlemleri başlatır. Marka başvuru işleminden sonra sırasıyla inceleme, ilan, kabul işlemleri sorunsuz bir şekilde devam ettikten sonra Türk Patent Enstitüsü tarafından belgenin verilmesiyle süreç neticelendirilir.